Clarusov portalInfodentLjudje imamo vse manj zob

Ljudje imamo vse manj zob

04.08.2020

Ljudje imamo z evolucijo vse manj zob. Z razvojem smo namreč podvrženi redukciji zobovja, saj je imel človek nekoč več kot 32 stalnih zob. 

Redukcija zobovja najpogosteje zajame modrostne zobe, izginjajo pa tudi zgornje dvojke in petice v zgornji in spodnji čeljusti. Vzrok temu so močno spremenjene prehranjevalne navade sodobnega človeka, ki zahtevajo občutno manj grizenja in žvečenja. Pogosto se tudi zgodi, da zob ne izraste tudi zaradi prostorske stiske, položajnih anomalij ali pa poškodbe zametka v čeljusti

Zato je pomembno, da uživamo tudi trdo hrano, saj pri pravilnem grizenju in uživanju take hrane bistveno pripomoremo k boljšemu zdravju ustne votline. Trdna hrana sili človeka, da mora dobro gristi. Tako skrbimo tudi za trdnost in zdravje zob. Zaradi pritiska pri grizenju v zdravem zobu sprožimo določen dražljaj, ki se preko živcev okoli koreninske kožice prenaša na žile, ki se razširijo. Posledica je večji dotok krvi do zob, kar pa pomeni tudi boljšo prehrano zob in tudi boljšo obnovo zob.  

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.