Clarusov portalInfodentPekoča bolečina v ustih

Pekoča bolečina v ustih

16.06.2020

Sindrom pekočih ust je opredeljen kot pekoča bolečina v ustni votlini brez opaznih bolezenskih sprememb na ustni sluznici. S pomočjo sodobne tehnologije in Fotoninega laserja se marsikatera nerešljiva nastala tegoba lahko odpravi.

Pekoča bolečina se največkrat pojavi na konici jezika, pogosto na trdem nebu, ustnicah, zobiščnem nastavku, redko pa na lični sluznici, žrelu ali ustnem dnu. Pekoča bolečina je navadno neprekinjena, lahko se podnevi stopnjuje ali pa je njena jakost ves čas enaka. Pacient toži tudi o spremembi okusa, vonja in suhih ust. Pekoča bolečina nastane zaradi različnih dejavnikov:

  • - lokalnega vzroka
  • - sistemskega vzroka
  • - psihološkega vzroka
  •  

Med lokalne spadajo alergično-toksična reakcija na dentalne materiale in sestavine hrane, neustrezno oblikovana zobna proteza ter kandidiaza. Med sistemske vzročne dejavnike uvrščamo pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov, hormonsko neravnovesje (klimakterij) in sladkorno bolezen. Psihološki vzročni dejavniki vključujejo depresijo, anksioznost, kancerofobijo in stresen dogodek. 

Da bi odkrili vzrok pekoče bolečine je potrebna dobra anamneza, ki vključuje klinični pregled pacienta, alergeološke teste ter preiskava krvi.  

Pri pacientih, ki trpijo neznosne bolečine svetujemo naslednje;

  • -prenehanje kajenja, uživanje alkohola, prenehanje uporabe ustnih vod ter močnih začimb
  • -pacientu svetujemo uživanje B kompleksa ( dobimo ga brez recepta v vseh lekarnah)
  •  

V našem dentalnem centru Clarus se pogosto srečujemo s tovrstnimi težavami. S pomočjo sodobne tehnologije in Fotoninega laserja se marsikatera nerešljiva nastala tegoba odpravi. Laserski posegi so minimalno invazivni in so v dentalni medicini postali nepogrešljivi pripomoček pri doseganju odličnih rezultatov. 

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.