Clarusov portalInfodentZakaj so moji zobje rumeni?

Zakaj so moji zobje rumeni?

31.07.2020

Ljudje imamo različne barve zob, ki se razlikujejo v odtenkih od rumene do sivo bele.  Bolj ko se staramo, bolj naši zobje spreminjajo tudi barvo.

Bolj ko se staramo, bolj naši zobje spreminjajo barvo. Z leti postajajo vedno bolj porozni in posledično tudi rumeni. Vedno bolj intenzivno barvo daje zobem pod sklenino ležeči dentin, ki je bolj rumen od zobne sklenine.  

Na zabarvanje zob pa močno vplivamo sami, s svojimi navadami. Poznamo dva tipa zabarvanja zob, notranje in zunanje. Na slednje vplivajo kajenje, slaba ustna higiena, nekatera zdravila, ki vsebujejo veliko barvil in sladkorja ter pigmentirana hrana in pijača (Coca Cola, rdeče vino, športne pijače, borovnice, rdeča pesa ipd.). 

Notranje zabarvanje zob pa povzročajo antibiotiki tertraciklini, poškodbe zob, bolezni zobnega živca, amalgamskih plomb, lahko pa je vzrok tudi v preveč zaužitega fluorida

Zobje so lahko različno močno zabarvani, kar je odvisno od vzroka, ki je povzročil zabarvanje. Včasih so zabarvani vsi zobje enakomerno, včasih pa neenakomerno. Na zobeh se lahko pojavljajo tudi le madeži ali črte brez ploskovnega zabarvanja. 

Zunanje zabarvanje lahko odstranimo že z obiskom ustnega higienika, ki nam bo tudi svetoval, kako pravilno in učinkovito čistiti zobe, bleščeč nasmeh pa lahko dosežemo tudi z beljenjem zob. Lepotni poseg nam ne bo povrnil samo beline, ampak tudi samozavest. Vsekakor priporočamo profesionalno beljenje zob, ki poteka pod nadzorom zobozdravnika in nam zagotavlja željene rezultate. 

 

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.