Clarusov portalInfodentKo se zlomi zob...

Ko se zlomi zob...

23.03.2021

Pomlad je tudi čas, ko smo bolj aktivni na prostem, zato so na žalost bolj pogoste tudi poškodbe. Zlomljen ali izbit zob je nemalokrat poškodba, s katero se soočamo tako odrasli kot otroci. Zato je dobro vedeti, kako ravnati ob tovrstni poškodbi. 

Vsako poškodbo zob moramo jemati zelo resno, saj je lahko že najmanjša poškodba vzrok za trajno poškodbo tkiva, posledica tega pa mrtev zob. Še posebej pomembno je to pri otrocih in mlajši populaciji, pri katerih se zobje še razvijajo.  

Zlomljen zob

Ključno je pravočasno ukrepanje, zato ob zlomu zoba takoj poiščite odlomljen del, če je to le mogoče in takoj poiščite zobozdravniško pomoč. Ključno je, da odlomljeni del zoba shranite v fiziološko raztopino ali navadno vodo. 

Izbit zob

Če pa gre za izbit zob, ga najprej dobro očistite po tekočo vodo, izogibajte se dotikanju korenin in ga namestite na svojo mesto. Pri tem si lahko pomagate tako, da ugriznete v gazo, da bo izbit zob ostal na mestu. Če ga ne morete namestiti nazaj v ustno votlino, ga ga shranite v mleku ali v ustno votlino, da bo obdan s slino. Takoj poiščite zobozdravniško pomoč, saj je hitro ukrepanje ključnega pomena za uspešen izid zdravljenja. Če se tovrstna poškodba zgodi pri otroku, se najprej prepričajte ali gre za stalen zob, saj se mlečnih ne reimplantira.  

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.