Clarusov portalInfodentZobna ščetka je dom številnih bakterij

Zobna ščetka je dom številnih bakterij

21.07.2020

V naših ustih živi na milijone bakterij, ki se ob ugodnih razmerah lahko prekomerno namnožijo in so krivec za dve najbolj razširjeni bolezni v ustih – zobna gniloba oz. Karies in parodontalna bolezen. Prav tako je preplavljena z bakterijami tudi vaša trenutna zobna ščetka. 

Tudi ta nudi bakterijam prijetno okolje za njihovo bivanje. Nudi jim hrano, vodo, toplo ter varno zavetje in ti mikroorganizmi imajo tako idealne pogoje, da se razmnožujejo in to zelo hitro. Po samo treh tednih uporabe naj bi navadna zobna ščetka nudila dom kar milijonu bakterij. V primeru, da ste vmes zboleli zaradi gripe ali herpesa pa se številka še drastično poveča. Zato moramo ščetko, čeprav je povsem nova, po prebolelih boleznih, virozah in gripah ter ostalih bakterijskih okužbah nujno zamenjati, saj lahko pride do ponovnega obolenja tudi preko zobne ščetke. 

Na koliko časa moramo zamenjati zobno ščetko? 

Zobno ščetko zamenjamo na dva do tri mesece. V kolikor je vaša tehnika ščetkanja nepravilna, njene ščetine že po nekaj tednih uporabe ne bodo več prožne in ravne, kar je tudi razlog za zamenjavo. Pomembno je še, da jo po vsaki uporabi temeljito speremo in jo postavimo tako, da se kar najhitreje posuši. Nikakor jih ne pokrivajte s pokrovčki, saj boste preprečili, da bi se ščetine popolnoma posušile in tako ustvarili idealne pogoje za razmnoževanje bakterij. Pri shranjevanju bodite pozorni tudi na to, da se glave ostalih zobnih ščetk, ki še domujejo v vaši kopalnici, med seboj ne dotikajo. 

 

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.