Ali je res?

20.09.2021

O parodontalni bolezni in njenih posledicah je že veliko napisanega, kljub temu pa je dobro vedeti, na katere informacije morate biti pozorni.

Parodontalna bolezen je bolezen obzobnih tkiv, ki se razvije iz vnetja dlesni. Se sprašujete, kako veste, če so vaše dlesni vnete? Namesto rožnate barve so pordele, otekle in krvavijo. Krvavenje dlesni pa je prvi resni znak, da vaše dlesni niso zdrave. Glavni povzročitelj so zobne obloge, ki se zaradi nezadostne ustne higiene nabirajo na robu med zobom in dlesnijo. Vnete dlesni lahko krvavijo več let preden se razvije parodontalna bolezen. 

Posledice parodontalne bolezni se lahko kažejo različno:

  • - izguba zob,
  • - spremenjen videz zob (zaradi odmika dlesni, zobje izgledajo podaljšani),
  • - slab zadah,
  • - vpliv na sistemsko zdravje.
  •  
  • Parodontalna bolezen ni ozdravljiva bolezen, se jo pa da z dobro ustno higieno, rednimi obiski pri zobozdravniku in ustnemu higieniku dobro nadzorovati. Tako lahko preprečite izgubo zob in tveganje za druge sistemske bolezni, ki so povezane z parodontitisom.

 

ALI DRŽI, DA Parodontalno bolezen lahko pozdravimo z zobno pasto ali ustno vodo?

Resnica je, da ustne vode ali zobne paste, ne glede na proizvajalca, nikakor ne pozdravi parodontalne bolezni. Ustne vode, zobne paste in geli s klorheksidinom (CHX), ki deluje antibakterijsko, so seveda priporočljive pri zdravljenju, vendar mora biti uporaba teh izdelkov predpisana s strani terapevta.

ALI JE Parodontalna bolezen dedna?

Če so parodontalno bolezen imeli vaši predniki, še ne pomeni, da jo boste imeli tudi vi. Zapomnite si, da je zdravje vaših zob in obzobnih tkiv v največji meri odvisno od vas samih. Poskrbite, da boste ustni higieni posvečali dovolj časa, z ustrezno tehniko ščetkanja in uporabo medzobnih ščetk oz. nitke.

ALI JE PARODONTALNA BOLEZEN JE POVEZANA S STAROSTJO?

Slabša kot je ustna higiena, večja je možnost, da se vam bo v ustih razvila parodontalna bolezen. Če so jo imeli vaši predniki, še ne pomeni, da jo boste imeli tudi vi. 

Ker parodontalna bolezen ne boli, ji večina ne posveča pozornosti vse dokler se zobje ne majejo ali začnejo izpadati. Zato je nujno, da ob simptomih, kot so nabrekle in vnete dlesni ter krvavenje dlesni obiščite svojega zobozdravnika in ustnega higienika, ki vam bo odstranil trde zobne obloge in preprečite, da bi se vam v ustih razvila ta zahrbtna bolezen.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.