Clarusov portalInfodentDiastema ali razmik med zobmi

Diastema ali razmik med zobmi

01.07.2021

Ena od posebnosti zobovja je tudi razmik med zobmi, ki ji strokovno pravimo diastema. Lahko je moteča, nekateri pa jo ohranijo vse življenje in tako postane njihova značilna vizualna prepoznavnost.

Georgia Maya Jagger

Diastema je razmik med zobmi in najpogosteje nastane zaradi neskladnosti med širino zob in velikostjo čeljustnic. Ljudje, ki imajo majhne zobe imajo tako več možnosti, da se jim bodo v zobnem loku pojavili razmiki. Najbolj pogosta je diastema med zgornjima sekalcema. Le-to prištevamo k lahkim ortodontskim nepravilnostim, ki se jih s fiksnim ortodontskim aparatom lahko dokaj hitro popravi.

Diasteme so pogoste predvsem v obdobju menjalnega zobovja, saj napovedujejo dovolj prostora za stalne zobe. Stalni zobje, ki so večji in širši, namreč zapolnijo zgornjo in spodnjo čeljust in sčasoma razmiki med zobmi niso več vidni. Zato je z ortodontskim zdravljenjem otrok smiselno počakati vsaj do izrasti stalnih stranskih sekalcev in stalnih podočnikov, saj se tedaj razmik pogosto sam zmanjša ali celo popolnoma zapre sam od sebe. Razmik med zobmi je lahko bolj ali manj viden in če ne moti izgovorjavo šumnikov in sičnikov, gre le za estetsko motnjo. 

Ena najbolj znanih igralk in pevk z diastemo je zagotovo Vanessa Paradise. Njen nenavaden nasmeh je očaral modnega oblikovalca Karla Lagerfelda, ki je postala njegova muza. Inovativni oblikovalci pa so šli še korak dlje in izdelali odštekano broško z njenim značilnim smehljajem, ki jo prodajajo za 70 ameriških dolarjev. A Vanessa ni edina, ki je uspela v modnem svetu z značilnim razmakom med zobmi. Med njimi je tudi legendarna igralka Lauren Hutton, pa Jane Birkin, točno tista Jane, ki ji je posvečena sanjska torbica Birkin. Njeno posebnost sta podedovali tudi obe hčerki. Med uspešnimi manekenkami je tudi Georgia Maya Jagger, hči Micka Jaggera in Jerry Hall, medtem, ko je Jessica Hart verjetno manekenka z največjim razmikom, a je na londonskem tednu modne vseeno kraljevala na modni brvi, med zvezde pa jo je izstrelila tudi posebna izdaja revije Sports Illustrated. Verjetno najbolj znana z diastemo pa je neponovljiva Madonna.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.