Clarusov portalInfodentLasersko zdravljenje parodontitisa

Lasersko zdravljenje parodontitisa

23.01.2021

Parodontalna bolezen je zelo razširjena bolezen, saj jo ima več kot 90% Slovenk in Slovencev. Gre za bolezen obzobnih tkiv, ki sčasoma vodi do izgube zob. Z pravilno diagnostiko in laserskim zdravljenjem lahko bolezen umirimo do te mere, da ne napreduje več.

Parodontalna bolezen je vnetje obzobnih tkiv. Dokler je vneta samo dlesen, to imenujemo gingivitis, ko pa se vnetje razširi tudi na druga obzobna tkiva (koreninski cement, pozobnico in alveolno kost), govorimo o parodontitisu. Večina ljudi, ki ima parodontalno bolezen, se tega ne zaveda. Še posebej v zgodnji fazi je bolezen zelo redko boleča. Ko pa se pojavijo bolečine, je večinoma že prepozno, da bi lahko rešili zob.

 

Brez natančnega pregleda ne moremo ugotoviti, kako zdrava ali prizadeta so obzobna tkiva. Dejstvo je, da za celovit pregled ustne votline ni dovolj pet minut, kolikor traja povprečen pregled v zobozdravstveni ordinaciji. To je skrb zbujajoč podatek, a lahko vas pomirimo.

 

Že ob prvem obisku zobozdravnika ali ustnega higienika:

• ugotovimo stanje dlesni, kako globoki so žepi, kako poškodovana je kost, kje so mehke in trde zobne obloge
• ugotovimo, kje je vnetje in njegovo stopnjo
• ugotavljamo dejavnike tveganja in povezavo ustnega zdravja s telesnim

Zavedati se moramo, da parodontitis ni ozdravljiva bolezen, lahko pa jo uredimo do te mere, da zelo upočasnimo njeno napredovanje. Za to so potrebne redne kontrole plaka, odlična ustna higiena in treba se je držati navodil naših strokovnjakov. Ob tem vam nudimo tudi vsa podporna zdravljenja od klorheksidina do kirurške in laserske terapije, praktično vse kar je potrebno.

 

V Dentalnem centru Clarus se poslužujemo najbolj naprednih tehnologij, zato zvajamo tudi lasersko zdravljenje parodontalne bolezni. Uporabljamo najboljši medicinski laser na svetu, znamke Fotona, ki daje odlične rezultate po samih posegih. 

 

KAKO POTEKA LASERSKO ZDRAVLJENJE PARODONTALNE BOLEZNI?

 

Z uporabo laserja v žepih okoli vsakega zoba brez kirurškega posega opravimo kakovostno odstranitev vnetnih tkiv (t.i. granulacij), globinsko dezinfekcijo in sterilizacijo obzobnih žepkov. S pomočjo laserske svetlobe odstranimo še preostali zobni kamen in bakterije, ki povzročajo propad obzobnih tkiv. Pri tem biološko ne uničujemo mineralov trdih zobnih substanc, saj sta energija in hlajenje na fotoninih laserskih sistemih zelo dobro regulirana in nastavljiva.

Čista zobna korenina in zdrava dlesen so predpogoj za uspešno zdravljenje parodontalne bolezni. Poleg tega laserska energija vpliva na tkiva biostimulativno, kar pomeni, da pospešuje regeneracijo dlesni ter celjenje in je zato hitrejše. Z uporabo laserske terapije, se 90% pacientov izogne kirurškemu parodontalnemu zdravljenju.

 

KOLIKO ČASA TRAJA PARODONTALNO ZDRAVLJENJE?

 

Trajanje zdravljenja parodontalne bolezni je odvisno od prizadetosti obzobnih tkiv. Kot vam je bilo predstavljeno, bo potrebnih več obiskov ustnega higienika v kratkem časovnem razmaku. Zdravljenje in celjenje dlesni lahko traja 3 do 4 mesece. Po zaključeni terapiji, vam ustni higienik odredi termin, na katerem vam ponovno izmeri globino obzobnih žepov in naredi vzdrževalno higiensko fazo.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.