Clarusov portalInfodentMatcha v pomoč ustnemu zdravju

Matcha v pomoč ustnemu zdravju

21.01.2021

Nekateri pravijo matchi, da je najbolj zdrav čaj na svetu. Super heroj z antioksidanti, virom moči za vse, ki poslušajo svoje telo in superhrana za ljudi, ki so ozaveščeni in sebi privoščijo le najboljše.

Matcha je glavna sestavina tradicionalne japonske kulture pitja čaja že od 12 stoletja. Temu fino mletemu prahu zelenega čaja je nedolgo nazaj narastla popularnost zaradi privlačnega videza, pozitivnih vplivov na zdravje in edinstvenega okusa. Sicer je pridelava matcha čaja bolj zahtevna od pridelave ostalih zelenih čajev. Nekaj tednov pred pobiranjem čajnih lističev grme prekrijejo in jih zaščitijo pred direktno svetlobo sonca. Tema upočasni rast, čajni listi pa zadržijo veliko klorofila, ki je bogat z antioksidanti, čaju pa obdrži živo zeleno barvo. Od ostalih zelenih čajev se razlikuje po močnem in specifičnem okusu, ki ga drugi zeleni čaji nimajo. 

Zeleni čaj se sicer že nekaj časa v različnih oblikah uporablja za preprečevanje in lajšanje težav različnih ustnih bolezni, vključno z najbolj razširjeno boleznijo – parodontitisom. A le zakaj si ne bi nekajkrat na dan privoščili skodelico zelena čaja tudi iz drugih razlogov, ki imajo še dodaten vpliv na naše dobro počutje in posledično zdravje? Pitje zelenega čaja hitro postane navada, ki nam lahko zelo koristi. Poleg tega ima protivnetno delovanje katehinov, ki jih zaužijemo z zelenim čajem, zaščitne učinke tudi na srčno-žilni sistem.  

In zakaj je matcha čaj tako zdravilen?

  • Ob pitju bio matcha zelenega čaja v prahu, zaradi njegovega načina pridelave, zaužijemo celoten list in posledično tudi vsa njegova hranila. Matcha zeleni čaj v prahu vsebuje kar 137-krat več antioksidantov kot običajno kuhan zeleni čaj. Za primerjavo - 1 skodelica matcha čaja je enaka 10 skodelicam običajno kuhanega zelenega čaja, če se osredotočimo na hranilno vrednost.
  •  

Srkanje čaja matcha ima posebej sproščujoč učinek tudi na telo, saj vsebuje veliko koncentracijo L-teanina, redke aminokisline, ki vplivajo na povečanje možganske ravni serotonina in dopamina. V kombinaciji ugodno vplivata na naše počutje, uravnavata razpoloženje in tako ščitita pred depresijo in tesnobo

In kako lahko matcha čaj pomaga pri vzdrževanju zdrave ustne votline? 

Zeleni čaj matcha vsebuje EGCG, to je vrsta antioksidanta, ki dokazano zmanjšuje rast bakterij v ustih, kar vodi v manj kariesa. Tudi sicer ti antioksidanti pripomorejo k boljšemu splošnemu zdravju in počutju. Izboljšanje razpoloženja je več kot le možganska korist, saj je depresija povezana s povečanim tveganjem za več pojavov kariesa oziroma zobne gnilobe in posledično lahko izgube zob.  

Nekatere spojine v tem zelenem čaju zavirajo rast bakterij, ki so glavni krivec za razvoj bolezni dlesni. In zato ima pozitivne učinke tudi pri podpornemu zdravljenju, ko se bolezen že razvije. Pripomore tudi k uravnoteženosti ustnega mikrobioma in zavira pojav zadaha. Zeleni čaj, kot je matcha, s svojimi hranilnimi snovmi lahko pripomore tudi k zmanjšanju tveganja za raka ustne votline in celo delujejo v boju proti celičnim spremembam, ki povzročajo rakava obolenja.

 

Kako pravilno pripravimo matcha čaj?

Priprava matcha čaja je dokaj enostaven in hiter obred, ki postane samodejno intuitiven skozi čas.

Gre zgolj za uživanje trenutka kot pa razmišljanje o samih korakih.

Za pripravo napitka se uporabljajo skodelica, metlica za matcha čaj (chasen) in  matcha čajna žlička.

Sama priprava matcha čaja je iz naslednjih štirih korakov:

1. V skodelico dodaj približno 2g matche v prahu ( kar je 2 bambusove žličke ali 1 čajna žlička)

2. Segrej vodo na 80°C in jo prilij v skodelico.

3. Začni mešati v obliki črke M (cik-cak), da se prah spoji z vodo. Matcha se peni in mora biti brez grudic.

4. Uživaj ob pitju dokler je še vroče!

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.