Clarusov portalInfodentZobje niso škarje ali odpirač!

Zobje niso škarje ali odpirač!

05.05.2021

Zobje so namenjeni prehranjevanju in nasmehu. Čeprav se velikokrat zdi priročno, je odpiranje vrečk ali odstranjevanje zamaškov s steklenic ter plastenk škodljivo in nevarno. 

Če zobe uporabljamo za odpiranje steklenic, paketov hrane, žvečenje svinčnikov, tobaka, določene hrane in drugih trdih stvari, se na takšen način lahko obrabijo ali poškodujejo.

Čeprav se zdi kratkoročno priročno, lahko odpiranje vrečk ali odstranjevanje zamaškov s steklenic z zobmi povzroči poškodbe na zobeh. Pogosto nezavedno žvečimo tudi svinčnike ali grizemo predmete, ko se osredotočamo. To močno pritiska na zobe, ki se lahko sčasoma zdrobijo ali zlomijo. Lahko je tudi sprožilec vedenja pri škrtanju z zobmi. Če je to vaša živčna navada, poskusite z bolj zdravim nadomestkom. Žvečenje žvečilnega gumija brez sladkorja lahko prepreči poškodbe zob, spodbuja pa tudi nastajanje sline in pomaga pri čiščenju zob. 

Stiskanje ali škrtanje z zobmi lahko predstavlja vrsto zdravstvenih težav v ustih:

  • - odkrušena zobna sklenina,
  • - razpokani zobje,
  • - ravni, obrabljeni zobje,
  • - težave s sklepi in
  • - izguba zob.

 

Zelo priljubljena navada je v poletnih mesecih tudi grizenje in žvečenje ledu. Na videz neškodljiva in pogosto nezavedna navada prav tako lahko povzroči trajne poškodbe zob, saj nastanejo majhne razpoke na sklenini. Te razpoke se sčasoma lahko povečajo in na koncu povzročijo zlom zoba, kar zahteva obisk zobozdravnika in nepotrebne stroške za odpravo razpok. 

 

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.