Clarusov portalInfodentZobni rentgen lahko razkrije pomanjkanje vitamina D

Zobni rentgen lahko razkrije pomanjkanje vitamina D

04.05.2021

Človeški zobje vsebujejo pomembne informacije o pomanjkanju vitamina D in kanadski antropologi so ugotovili, da je to hudo, a pogosto prikrito stanje mogoče zaznati s preprosto zobno radiografijo.

Prepoznavanje posameznikov, ki so doživeli pomanjkanje vitamina D, ima pomemben potencial za razumevanje dejavnikov, ki so v preteklosti škodili zdravju ljudi. Raziskovalki z Univerze McMaster prof. Megan Brickley in Lori D'Ortenzio s kolegi sta v preteklosti odkrili, da človeški zobje vsebujejo podroben in trajen zapis o hudem pomanjkanju vitamina D. Ta se pokaže v obliki mikroskopskih deformacij dentina in je lahko zelo dragocen pri razumevanju, kdaj so bili ljudje, celo tisti, ki so živeli pred več stoletji, prikrajšani za sončno svetlobo, potrebno za proizvajanje vitamina D v telesu. 

Zapis se ohrani v sklenini, ki zobe varuje pred lomljenjem (za razliko od kosti, ki lahko razpadejo). Težava pri iskanju tovrstnih deformacij je, da je treba zob prerezati, če želimo opazovati vzorce, ki razkrivajo zapis o količini vitamina D v življenju človeka, zaloga posmrtnih zob za preiskave pa je omejena. Da bi se izognili tratenju dragocenih vzorcev, so raziskovalci iskali način, s katerim bi izolirali zobe za nadaljnje raziskovanje. S proučevanjem oblik pulpnih rogov na RTG posnetkih so raziskovalci opazili konsistenten, prepoznaven vzorec, ki bi jim lahko pomagal pri raziskovanju arheoloških zob kot tudi pri ugotavljanju pomanjkanja vitamina D pri današnjih pacientih. Oblika pulpe pri zobeh zdrave osebe spominja na lok, na vrhu katerega sta mačji ušesi; pri osebi s hudim pomanjkanjem vitamina D pa je ta lok asimetričen in zožen, običajno je videti kot profi l stola z naslonjalom. Tudi predhodne raziskave D'Ortenzove in Brickleyeve so potrdile tovrsten prepoznaven vzorec in njuno proučevanje tako historičnih kot sodobnih zob je potrdilo, da so rentgenski posnetki konsistenten in zanesljiv indikator preteklega pomanjkanja vitamina D. »Bil je pravi Eureka! Trenutek. Ne samo, da je bil vzorec videti drugače. Bil je drugačen,« se spominja Brickleyeva, ki je vodja kanadskega raziskovalnega programa za Bioarheologijo človeških bolezni. »Mislim, da je resnično pomembno. To delo je bilo v glavnem namenjeno vpogledu v preteklost, vendar lahko  potencialno prispeva tudi v sodobnem zdravstvu.« 

Ker so posledice pomanjkanja vitamina D lahko zelo hude – posebej v smislu zdravja kosti – lahko spoznanje, da je nekdo trpel za pomanjkanjem, pomaga prepoznati posameznike s težavami in preprečiti hujšo škodo, pravijo raziskovalci. Če redni RTG posnetki pokažejo težavo, lahko s krvnimi testi potrdimo morebitno trenutno pomanjkanje. Boljše poznavanje pomanjkanja vitamina D lahko med drugim pomaga določiti najustreznejše ravnotežje med zaščito ljudi pred škodljivimi UV žarki in tem, da prejmejo dovolj sončne svetlobe za ohranjanje zdrave ravni tega življenjsko pomembnega nutrienta. 

Raziskava z naslovom »Rahitični zob: uporaba rentgenskih posnetkov kot presejalna tehnika« je bila objavljena v spletni različici revije International Journal of Paleopathology.

vir:si.dental-tribune.com

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.