Clarusov portalInfodentDo bolj belih zob s sodo bikarbono? Nikakor!

Do bolj belih zob s sodo bikarbono? Nikakor!

16.03.2021

Na spletu obstaja veliko nasvetov, kako si lahko doma pobelite zobe povsem naravno. Zelo popularno je beljenje zob s sodo bikarbono. Vendar pozor, lahko si povzročite nepopravljivo škodo.

Soda bikarbona je sestavljena iz abrazivnih delcev, ki drgnejo sklenino in tako zobe bolje očistijo. Zato so zobje po čiščenju tudi bolj beli, pa vendar lahko ob prepogosti uporabi nastane nepopravljiva škoda, saj se sklenina ne obnavlja. Sodo bikarbono najdemo tudi v nekaterih zobnih pastah, vendar je v bistveno manjših količinah, kot pa če jo uporabljamo samostojno. Mnogi sodi bikarboni dodajo še citrusov sok, kar še dodatno razjeda sklenino.

Zelo popularno je tudi beljenje zob z črnim ogljem. Aktivno oglje naj bi imelo naravno uravnavalo ph v naših ustih in posledično naj bi bilo učinkovito pri preprečevanju nastanka zobnih bolezni, bolezni dlesni in zadaha. Ob vsem tem pa naj bi imelo tudi učinek beljenja. Pa vendar ob njegovi prepogosti uporabi lahko pride do pretirane obrabe sklenine. Tudi s tem pripravkom si lahko naredimo veliko škodo, zobje postanejo še bolj sivkasti ali rumenkasti. Prav tako lahko s prepogosto uporabo barvo vpijejo udi vaše dlesni, ki izgubijo zdravo rožnato barvo.  

Za povsem naraven in lep nasmeh svetujemo optimalno ustno higieno, obiske ustnega higienika vsaj enkrat letno, temeljito odstrani vse zobne obloge in nato zobe spolira, manj uživanja pijač in hrane, ki izrazito obarvajo naše zobe (čaj, kava, gazirane pijače...).

Metoda beljenja zob pri zobozdravniku je v resnici edina belilna metoda. Posvetlitev zob poteka tako, da s pomočjo vodikovega peroksida spremenimo notranjo barvo zoba. Beljenje zob mora biti učinkovito (kar pomeni, dovolj velike koncentracije belila, da se učinek beljenja opazi), strokovno in varno, zato sodi v zobozdravstveno ambulanto, če se izvaja z večjimi koncentracijami vodikovega peroksida. 

Preden se odločite za ta estetski poseg, se je dobro posvetovati z zobozdravnikom. Ta vam bo znal najbolje svetovati, katero tehniko ali sredstvo uporabiti, saj postopek beljenja ne deluje enako pri vseh. To je odvisno od vaše naravne barve zob in stopnje obarvanosti. Prav tako je potreben predhoden posvet tudi, če imate zalivke ali mostičke, saj belilo ne vpliva na te materiale. Pred vsakim postopkom beljenja zob vas  zobozdravniki najprej napotijo k ustnemu higieniku, da opravite osnovno higiensko fazo odstranjevanja zobnih oblog. Ta faza je zelo pomembna, saj zobne obloge prav tako vplivajo na učinkovitost beljenja. 

V Dentalnem centru Clarus so stranke vedno znova navdušene nad profesionalnim beljenjem z gelom Ultradent Opalescence Boost, ki se odlično obnese na močno zabarvanih zobeh in pri raznih zabarvanjih zaradi jemanja tetraciklinov (snov, ki ga vsebuje antibiotik) v otroštvu. Z njim lahko dodatno posvetlimo samo del zoba, kjer je temnejši, tako da dobimo enakomerno svetlost cele površine. Zobozdravnik nežno spolira vaše zobe in nato namesti zaščitno pregrado za dlesni. Nato nanese belilni gel in ga po določenem času izpere. Postopek se nekajkrat ponovi. S tem dosežemo posvetlitev temnih zob, lahko tudi do 6 odtenkov v samo eni uri. Na podlagi odtisa vaših zob vam lahko naredimo tudi opornice, s katerimi zobe belite doma, preko noči. Postopek je enostaven, učinkovit, vendar traja vsaj 14 dni.  

 

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.