Clarusov portalInfodentTega nikakor ne smete prezreti

Tega nikakor ne smete prezreti

22.03.2021

Čeprav gre za pogosto težavo z zobmi, umika dlesni ne smete prezreti, saj je lahko znak bolezni dlesni. Odmik dlesni oziroma recesija dlesni, kot temu pogostemu pojavu pravimo strokovno, se nanaša na stanje, ko se dlesni odmaknejo od zob in izpostavijo zobne korenine.

Navadno je prvi znak umika dlesni povečana občutljivost zob, vendar lahko tudi opazite, da je zob videti daljši kot navadno, ali pa z jezikom občutite špranjo na območju, kjer se dlesen in zob stikata. 

Umik dlesni je lahko posledica številnih dejavnikov, kot so staranje, nepravilno ali premočno ščetkanje in nezadostna ustna higiena. Slabo zdravje ustne votline najprej pripelje do gingivitisa, ko se zaradi bakterijskih oblog vnamejo dlesni in če ne ukrepamo, lahko bolezen vodi v parodontitis. Dlesen se začnejo odmikati od zoba, kjer nastane »žep« okoli njega, kjer se nato nabira še več oblog. Sčasoma se ti obzobni žepi poglobijo, dlesni se še naprej umikajo in zobje se lahko začnejo majati.  

Poleg preobčutljivosti zoba, ki ga občutimo kot skelenje ob uživanju mrzlih pijač, sladkih ali kislih jedi, je le eden od znakov, da morate nemudoma obiskati svojega zobozdravnika. Zato je ključno, da tovrstne težave vzamemo zelo resno in nemudoma obiščemo zobozdravnika. Poleg preobčutljivosti zob tvegamo tudi karies na zobni korenini, saj je izpostavljen zobni cement mehkejši od zobne sklenine in tako bolj podvržen kislinam v naših ustih. Poleg zdravstvenega pa je tu še estetski vidik, zobje ob nastali recesiji postanejo daljši, kar vpliva na našo simetrijo nasmeha. 

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.